Skileje dengang og nu
I de gode gamle dage, kunne ski nærmest ikke blive lange nok. Jo længere, jo dygtigere kunne man foregive at være. Det billede har dog ændret sig væsentligt, hvor kortere ski er blevet normen, i takt med at carving skien blev populær.
De er lettere at manøvere på og passer derfor perfekt til en, to eller tre ugers skiferie om året. Uanset skitype, kan det dog for alle skiløbere være sundt, at få pudset stilen af på en skiskole, Og det betyder intet om man er begynder, øvet eller ekspert, alle kan drage nytte af nogle undervisningstimer.
Hvad skal man være opmærksom på, når man lejer skiudstyr?
Det absolut vigtigste, når man skal leje ski, skistøvler, stave, hjelm og andet udstyr, er støvlerne. Det er dem, der dagen lang skal sidde på fødderne, mens man klikker ski af og på og stavene kan bruges efter behag.
Udstyret skal naturligvis være i orden, kanterne på skiene skal være skarpe og stavene lige, mens støvler skal være tørre og rene.
Leje af skistøvler
For at finde den rigtige skistøvle er det vigtigt, at kende teknikken bag. For det første skal man kun have ét par gode sokker på, og derudover intet andet nede i skistøvlen. Flere par sokker gnider mod hinanden og giver friktion. Skiundertøjet bør slutte oppe over støvlen, mens snefang på skibukser og lignende også skal være ude på støvlen. Kun skisokken i skistøvlen – intet andet!
Når man prøver skistøvler, skal de naturligvis åbnes op, så man kan hoppe direkte i dem. Så spænder man dem, dog ikke for stramt. Derefter går man godt ned i knæ, så hælen ryger tilbage i støvlen og skinnebenet hviler på støvlens “tunge”. Det er nemlig den idelle stilling, man skal være i, når man står på ski. Sidder de lidt løst, kan man med fordel stramme støvlerne lidt mere.
Der skal være luft ude være tæerne, og de må på ingen måde røre snuden, samtidig må hælen ikke ryge flere centimeter op ved øvelsen.
Oplever man problemer med kolde tæer, kan man med fordel anskaffe sig varmesåler eller lignende, men et godt trick er at vrikke med tæerne mens man sidder på eller i lifterne.
Hvis ovenstående er opfyldt, sidder skistøvlerne som de burde. Og som østrigerne siger: Passt, sitzt und hat luft (passer, sidder og har luft).
Prøve af skistøvler i punktform:
- Kun ét par sokker i skistøvlerne
- Støvlerne åbnes helt
- Spænd støvlerne, men ikke for hårdt
- Læn dig frem i støvlen
- Efterspænd evt.
- Hælen skal sidde “fast” i støvlen og der skal være luft til tæerne
Og husk, at hvis man har store lægmuskler, findes der naturligvis også støvler til at løse den udfordring.
Leje af ski
Hvor mange år man har stået på ski er relativt, men de fleste står en til to uger om året. Informationen her er den vigtigste, og kombineret med skiløberens højde, vægt og længden på skistøvlen bliver skien indstillet til, hvor nemt den skal falde af ved uforudsete bevægelser.
Ved begyndere falder den oftere af, omvendt hvis man er meget øvet eller ekspert, skal den naturligvis ikke falde af mens man carver med høj fart ned af pisten.
Skiudstyr til børn
For at give børnene den bedste start på en skiferie, skal ovenstående råd med ét par sokker naturligvis følges, men hvad med størrelsen på støvlerne?
De små poder vokser jo med raketfart, og det er svært at vide den nøjagtige størrelse. Alle skiudlejningsbutikker har dog en fodmåler, så man med ro i sindet ved, at støvlen også passer til de små fusser.
For vil mor og far stå på ski, er det essentielt at børnene har en fest og får mod til at kaste sig ud i udfordringerne. Skiene skal være korte og ofte kører børn uden stave, medmindre de er øvet og virkelig dygtige.
Indstilling af skiudstyr
Det er meget vigtig at være ærlig omkring niveau, vægt og højde, da det har stor betydning for sikkerheden. Generelt skal skien hellere falder af én gang for meget, end én gang for lidt. Og er der udfordringer med udstyret, så indstil det aldrig selv, men få altid en fagmand til det.
Efter en god, lang dag på ski
Når man kommer tilbage til skikælderen, er det vigtigt at hænge alt op til tørre, så udstyret er klart til næste dag. Og man med ro i sindet kan slappe af derhjemme på hotellet, i lejligheden, hytten eller gå på restaurant og måske give den gas til afterski til langt ud på natten.
Tips og tricks til skituren
Medbring gerne flere par skisokker, da de måske ikke når at blive helt tørre, og med god sandsynlighed kan tåle lidt ekstra luft.
Selvom det kan være fristende, at lukke skistøvlerne op under en pause fra skiløbet, skal dette helst undgås. Fødder og ben udvider sig en smule og det kan nemt komme til at klemme efterfølgende. Vil man have lidt komfort, kan man løsne en lille smule. I tilfælde af det gør ondt eller generer er det bedre, at forsøge sig med nyt eller andet udstyr.
Skriv altid ned hvor du har lejet dit skiudstyr, nummeret på skiene og andet hvis muligt. På den måde sikrer du at det er dine ski, du kører rundt på og ikke andres der er indstillet anderledes til et andet niveau, vægt eller højde. Safety first!
Bevares, vi ved godt at det efter lidt afterski, et restaurantbesøg eller skipicnic kan være lidt svært at finde rundt i. Men det understreger vigtigheden af, netop at få styr på det. Specielt hvis man har børn eller unge med, man skal holde øje med, hvor opmærksomheden skal deles med alle de nye og fantastiske indtryk en skiferie giver.
Leje eller eje skiudstyr?
Hvad kan bedste betale sig, at eje eller leje sit skiudstyr? Det kommer an på, hvor ofte man er afsted. For børn kan det oftest slet ikke betale sig, da de allerede er vokset ud af det året efter. For voksne kan det give mening, hvis man er ofte afsted, eller planlægger at tage på skiferie i mange år fremadrettet.
Omvendt er muligheden for at prøve andre former for ski mindre, da man så skal leje ekstra udstyr. Det kan være at man den ene halvdel af skiferien, ønsker at køre slalom for at få styr på teknikken, mens man den anden halvdel ønsker lidt mere fart med en racerski.
Det første vi dog altid anbefaler at erhverve sig, er skistøvlerne da disse som tidligere beskrevet er det vigtigste element i skiudstyret.
Lej skiudstyr hjemme eller på skisportsstedet?
Selvom det kan være fristende at leje hjemmefra, kan det i sidste ende med at blive en ulempe. Lejer du på skisportsstedet har du altid mulighed for, at rette til, bytte til andet udstyr og få rådgivning dernede. Samtidig skal man heller ikke transportere det fra Danmark og til skisportsstedet. Er man dog sikker i sin sag, kan man leje hjemme fra og spare tid i skibutikken og drøne direkte ud på pisterne.